#Tidbits *: An All-Time Classic
Ευχαριστούμε πολύ το Madame Figaro για την αναφορά του στις Valet Parking υπηρεσίες μας στο Balthazar! Προσπαθούμε πάντα να εξυπηρετούμε το κοινό των εστιατορίων, που μας τιμούν με την εμπιστοσύνη τους, με τον επαγγελματισμό και την ευγένεια – “σήμα κατατεθέν” της εταιρείας μας!!!
To νέο χειμερινό μενού του Χριστόφορου Πέσκια για το διαχρονικά μοναδικό Balthazar είναι αντάξιο του ονόματος και των δύο.
Οφείλω να ομολογήσω πως, όταν μιλάμε για το Balthazar, δεν μπορώ να είμαι στυγνά αντικειμενική, γιατί για εμένα -και νομίζω για μεγάλο μέρος του αθηναϊκού κοινού- αποτελεί ένα από τα ωραιότερα μαγαζιά της Αθήνας και σε προσωπικό επίπεδο ένα μαγαζί γεμάτο όμορφες αναμνήσεις.
Τόσο το χειμώνα μέσα στην μεγαλοπρεπή σάλα του νεοκλασσικού (που κάποτε μάλλον υποδεχόταν τις φίλες της για τσάι η Κυβέλη), όπου τα σκαλιστά ταβάνια, οι βαριές ξύλινες πόρτες και ο επιβλητικός πολυέλαιος της εισόδου μπλέκονται σε έναν υπέροχο χορό συμφωνίας και αντιθέσεων με τα iconic φωτιστικά της Artemide και το χαρακτηριστικά φωτισμένο μπαρ (από τα σκαμπό του οποίου έχει περάσει everybody who is somebody στην Αθήνα), όσο και το καλοκαίρι σε αυτήν την υπέροχη όαση εκλεπτυσμένης ατμόσφαιρας και γλυκιάς δροσιάς που βγάζει ο κήπος του. Ας μην μακρυλογώ, το αγαπάω πολύ αυτό το μαγαζί. Έτσι τα τρία τελευταία χρόνια που ξεκίνησε να λειτουργεί ξανά χειμώνα, χαίρομαι διπλά που οι χειμώνες του είναι εξίσου επιτυχημένοι με τα καλοκαίρια του, κάτι που οφείλεται σίγουρα και στην επιλογή του πάντα μαγικού Χριστόφορου Πέσκια για την ανάληψη των ηνίων της κουζίνας. Το χειμερινό μενού που παρουσιάζει φέτος ο σεφ κινείται στους τόνους που μας έχει συνηθίσει στην εν λόγω συνεργασία, ένα κράμα μεσογειακής, ανατολίτικης και Asian-like κουζίνας, που όμως έχει πάντα comfort αποτελέσματα και γενικά δεν μπορεί να καταταχτεί σε μία συγκεκριμένη κατηγορία,κερδίζοντας τον τελικό αποδέκτη τόσο σε αισθητικό όσο και σε γευστικό επίπεδο και καθιερώνοντας ξανά στο Balthazar ως μία από τις τοπ dining επιλογές της πόλης.
Το μενού δεν είναι μικρό, καλύπτοντας αρκετά ευρεία γκάμα επιλογών για ένα κοινό που ξέρει να τρώει καλά και εκτιμάει την έννοια του fusion σε αναπάντεχες, αλλά όχι εξεζητημένες, εκδοχές. Στις σαλάτες πολύ μου τράβηξε το μάτι μία με άγρια χόρτα σερβιρισμένη σε τερίνα μανούρι τυλιγμένη σε cranberries, όμως τελικά επιλέξαμε τη Σιφνέικη καπαροσαλάτα με ρεβυθοκεφτέδες και κρέμα από Μανούρα Σίφνου, ένα πολύ αρωματικό πιάτο με πολλές εναλλαγές στη γεύση και τον ρεβυθοκεφτέ σε εκδοχή φαλάφελ με μπόλικο κόλιανδρο να κάθεται περίτρανα πάνω σε ένα λοφάκι από κάπαρη μέσα σε μία λίμνη από νόστιμη κρέμα χυλωμένης μανούρας.
Το carpaccio λαβράκι με αχινό και αυγοτάραχο έκανε ωραίες γευστικές εκρήξεις με τη jalapeno πιπεριά, ενώ το passion fruit έδινε την εξωτική του νότα. Αντί για λεμόνι, ο σεφ δίνει την οξύτητα με νερό τομάτας και για όλη αυτήν την ωραία σαλτσούλα που προκύπτει σου φέρνουν μαζί και ψημένο ψωμί για “βούτες” χωρίς τύψεις και στυλιζαρισμένη διάθεση αλά “επιστροφή στις ρίζες”.
Το ταρτάρ σολομού με πατατοσαλάτα Μάνης και τραγανό σύγκλινο είχε έντονη τη γεύση της ελιάς στο γευστικό μιξ της πατάτας και ευχάριστα αρώματα από το πορτοκάλι που χρωμάτιζε ωραία το πολύ δροσερό και ανάλαφρο αυτό πιάτο.
Ένα από τα πιάτα εκείνα που κατά την άποψη μου είναι απόλυτα must-taste είναι το tortellini σπανακόπιτα, ένα πιάτο που κουβαλάει μέσα του όλη εκείνη την αίσθηση βαθιάς πληρότητας που θέλεις αλλά και όλη τη μοντέρνα φινέτσα που απαιτείς από μία fine dining εμπειρία. Το tortellini είναι φτιαγμένο από κινεζική ζύμη και μέσα του κλείνει όλα τα παραδοσιακά υλικά μίας σπανακόπιτας, δηλαδή σπανάκι, φέτα, φρέσκο κρεμμυδάκι, πράσο κλπ, ενώ το φύλλο απαντάται ανεξάρτητο, στολίζοντας παράλληλα το πιάτο.
Στην ίδια κατηγορία των comfort fusion απολαύσεων βρίσκεται και το slow-cooked αρνάκι γάλακτος (που λιώνει στο στόμα) με άγουρο πλιγούρι (που εκεί έμαθα πως λέγεται freekeh), σέσκουλο και πρόβειο γιαούρτι στην κορυφή (που όμως μάθαμε στην Κύπρο την πατρίδα του σεφ, όταν υπάρχει πλιγούρι στο τραπέζι, υπάρχει πάντα και πρόβειο γιαούρτι).
Last but surely not least, το “κριθαρότο παστίτσιο αλλιώς…” με το τέλεια χυλωμένο κριθαρότο, το ζουμερό μοσχαρίσιο μάγουλο, τη μπεσαμέλ σε αφρό και τη χαριτωμένη κρέμα καρότο είναι ένα από τα πιάτα που χαρίζουν απλόχερα πληθωρική νοστιμιά και γεμάτη γεύση.
Ο κατάλογος με τα γλυκά έχει τέσσερις βασικές επιλογές από τις οποίες ως αυθεντική choco-junkie θα έπρεπε να εξυμνήσω πρώτο το “όλο σοκολάτα”, το οποίο παρεμπιπτόντως ήταν όντως φανταστικό,
αλλά για πρώτη φορά δεν θα το κάνω γιατί η απίστευτα αρωματική τάρτα κανέλας με παγωτό κανέλα και η ναμελάκα γιαούρτι με γλυκό κυδώνι και μαρέγκα μου πήραν τα μυαλά.
Στα συν να σημειώσουμε οπωσδήποτε την εξαιρετική υπηρεσία Valet Parking από τη γνωστή εταιρεία Parking Specialists Group, καθώς αλλιώς ακόμη θα έψαχνα για parking στην περιοχή.
Τσόχα 27 & Βουρνάζου, Αμπελόκηποι, τηλ. 2106441215
* Tidbit : a small piece of food
: a small piece of news or interesting information